Acasă familie Sacralitatea familiei ca nucleu de bază al societății

Sacralitatea familiei ca nucleu de bază al societății

957
0
DISTRIBUIȚI

Articol scris de Pr. lect. dr. Vasile Doru Fer

În contextul contemporan modern, foarte multe din problemele esenţiale ale naturii umane devin actuale. Între acestea, la loc de frunte şi insistent dezbătută, este şi problema familiei, o noţiune şi o realitate cu un orizont şi un conţinut vast şi dinamic.

În optica şi logica creştină, familia este inseparabilă de căsătorie, mai precis de căsătoria ca taină, constituită din bărbat și femeie, fiind practic imposibil să le abordăm distinct.

La originea vieţii se află „familia ca  nucleu al societăţii, iar la temelia familiei stă căsătoria dintre bărbat și femeie”. Primul act, şi de altfel cel mai important în procesul întemeierii unei familii, este „asocierea a două fiinţe libere pentru a convieţui şi pentru a fi părtaşi la toate”].

Căsătoria şi familia se constituie ca aşezăminte şi structuri majore ale existenţei. Familia, instuţie global pusă în slujba vieţii, este cel dintâi laborator al elaborării personalităţii, loc în care se naşte pentru prima dată ideea de aproapele. Ea stă ca „celulă de bază la temelia organismului social”. Transformarea unui individ în persoană este „cea dintâi operă a familiei”. În familie se întruchipează chipul miniatural şi desăvârşit al societăţii.

Bărbatul şi femeia exprimă două modalităţi de existenţă a omului. Omul a fost creat „ca dualitate pentru a exista în relaţie, iar luat individual el nu se simte complet, îl caută pe celălalt pentru împlinire şi creaţie”.

Aşadar, căsătoria dintre bărbat și femeie răspunde impulsului natural, înclinaţiei spontane care se află în om. Ea îl eliberează pe individ din starea de solitudine, izolare şi separare egocentrică, îl predispune la a-şi depăşi propriile limite, abandonându-se pe sine pentru a-şi putea deplasa centrul de greutate spre celălalt, pentru a i se putea dărui.

Aşezată pe baze teologice şi social umane, căsătoria constituită din bărbat și femeie relevă puternice entităţi etice şi sacramentale. Dumnezeu este Creatorul lumii şi al legilor ei, evident şi al căsătoriei încheiate între bărbat și femeie, ea aparţinând deopotrivă ordinii naturale şi dumnezeiești. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here