Acasă familie Rolul familiei în economie

Rolul familiei în economie

1239
0
DISTRIBUIȚI

Articol scris de Conf.univ. dr. Leonard Abrudan

Resursele sunt limitate… Aceste trei cuvinte reprezintă esența economiei. Sigur, legate de utilitate, dar în esență omul a devenit ”zoon economicon” din cauza truismului cuprins în aceste trei cuvinte. La începuturile existenței sale ca specie, omul a trebuit să își satisfacă nevoile primare: hrană, adăpost și îmbrăcăminte, urmând mai apoi să își lărgească abordarea și să treacă la asigurarea satisfacerii acestor trei nevoi într-un orizont de timp mai larg. Resursele fiind limitate, omul a avut de a face cu o competiție mai mult sau mai puțin acerbă în vederea apropierii resurselor necesare traiului zilnic.

În cadrul acestei competiții, ajutorul venit din partea altor persoane era unul binevenit, împărțirea rezultatelor acestui proces de colaborare făcându-se între participanți.

Și cine putea să ofere ajutorul cel mai ușor și cel mai concret? Răspunsul este unul simplu – familia, constituită din bărbat și femeie. În sensul său restrâns – grupul de persoane constituit din părinți și copiii acestora, sau în sensul mai cuprinzător – al familiei lărgite, în a cărei compoziție intrau părinții, frații, precum și alte rude ale celor doi părinți. Indiferent de amploarea abordării, familia constituită din bărbat și femeie a fost nucleul în jurul căruia s-au coagulat forțele fizice și intelectuale care au participat la asigurarea resurselor necesare supraviețuirii familiei, la început, iar mai apoi la acumularea de resurse în vederea sigurării viitorului familiei respective, dar și a membrilor viitori: copii, nepoți și strănepoți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here