Acasă sociologie Privilegiile unui părinte

Privilegiile unui părinte

363
0
DISTRIBUIȚI

Articol scris de Pastor Alin Faur

Nu cred că există un privilegiu mai mare, dar și o responsabilitate mai mare, decât cea de a fi părinte. Dar care sunt aceste privilegii?

Privilegiul nașterii de copii

Scriptura afirmă că „Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut. Dumnezeu i-a binecuvântat şi le-a zis: „Crește-ți, înmulțiți-vă, umpleți pământul şi supuneți-l; şi stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului şi peste orice viețuitoare care se mișcă pe pământ” (Geneza 1:27, 28).

În primul rând, în istoria creației observăm demnitatea noastră. Omul a fost modelat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Doar așa putem estima ființă umană la adevărata ei valoare. Copilul nenăscut încă și câștigătorul premiului Nobel au aceeași valoare. Și unul și celălalt poartă amprenta divină, chipul lui Dumnezeu. Noi nu avem voie să ne jucăm cu viața umană, ea îi aparține în întregime Celui care a dat-o.

În al doilea rând, observăm aici datoria noastră, care este și scopul existenței noastre. Ele sunt redate aici sub forma unei binecuvântări. Prima: binecuvântarea procreării. Omul are datoria să crească și să se înmulțească. Acesta este mandatul familial. Procrearea este darul lui Dumnezeu în interiorul familiei, nu în afara ei. Regulile vieții de familie nu pot fi schimbate de oameni. Dumnezeu a decis ca familia să fie formată dintr-un bărbat, o femeie și copii. Orice alte încercare de redefinire a familiei contrazice legilor divine absolute. A doua binecuvântare este ceea ce putem numi mandatul cultural: umplerea pământului și supunerea lui. Dumnezeu l-a înzestrat pe om cu capacități care l-au poziționat în fruntea creației, având autoritate și putere.

În al treilea rând, în istoria creației observăm și destinul nostru. Pentru că este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, sufletul omului este veșnic. Dumnezeu a pus în inima noastră gândul veșniciei (Eclesiastul 3:11). De ce e important să ne amintim acest adevăr? Pentru că el ne ajută să înțelegem bine nu numai scopul pentru care trăim ca indivizi, ci și scopul pentru care suntem părinți.

Privilegiul investiției în copii

Prima investiție este timpul. Când spunem: „Cât aș da să pot întoarce timpul înapoi,” realizăm faptul că timpul nu poate fi oprit și nici dat înapoi. Un părinte înțelept va știi să-și facă timp pentru a clădi o relație sănătoasă, durabilă, cu copilul său. El va investi timp în această relație, pentru că o consideră cu adevărat importantă.

A doua este caracterul. Părinții creștini au darul extraordinar de a putea transmite copiilor lor un sistem corect de valori fundamentat pe Scriptură. Avem datoria să oferim cadrul potrivit pentru formarea caracterelor copiilor noștri. Una din cele mai bune metode prin care o putem face este să fim noi înșine părinți de caracter.

Iar a treia investiție este responsabilitatea. Ea înseamnă asumarea unor sarcini de care trebuie să te achiți indiferent de cost. Un părinte privilegiat este un părinte responsabil, care la rândul lui crește copii responsabili.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here