Acasă familie Családról keresztény szemmel

Családról keresztény szemmel

327
0
DISTRIBUIȚI

A cikket írta Dr. Halász Irén

A család a társadalom alapsejtje, állandó alkotórésze. A társadalom egészséges működése szempontjából nem közömbös, hogy mennyire jók, erősek az alkotóelemek.

Isten teremtette az embert férfiúvá és asszonnyá, és Ő hozta létre a házasság intézményét. És minden, amit Ő alkotott, az jó.

Mi is a házasság?

A házasság egy felnőtt férfinek és egy nőnek jogilag elismert és szabályozott életközössége. (Wikipédia)

A család olyan életteret biztosít, melynek védelmében megszülethetnek és felnövekedhetnek a gyermekek; lehetőséget ad az erkölcsi, kulturális értékek átadására a következő generációnak. Oltalmat, melegséget biztosít, mint egy fészek.

Dr. DeRoth László (Montreal, CA) így fogalmaz: ’’A keresztény házasság szerető szövetség, férj és feleség közötti kapcsolat, amelyben megnyilvánul Isten tevékeny jelenléte.’’

Szeretet és hűség – ezek a házasság alappillérei. Ha bármelyik összeroskad, összeomlik az egész épület.  A házasfelek közötti hűség védelmet is jelent a nemi betegségekkel szemben: Trichomoniázis, Chlamydia, HIV, HPV, szifilisz stb.  Ezenkívül a családi harmónia jó terápia a stresszre, ami napjainkban egyre több bajt, betegséget okoz: szívproblémák és infarktus, gyomorfekély, magas vérnyomás, krónikus alvászavar stb.

A jó Isten céllal alkotta meg a házasságot. Az első parancs, amit Ádám és Éva kapott az Édenkertben, így szól: ’’Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá.’’ (IMózes 1:28)

Valóban a család legfontosabb társadalmi szerepe a reprodukciós (’’népesség újrateremtő’’) funkció. A gyermekek világra hozatala és nevelése beteljesedett, boldog élet forrása lehet, ami semmivel sem pótolható érzelmi töltést visz a család életébe.

Milyen csodálatos az új élet megfoganása, formálódása, megszületése, az ’’emberpalánta’’ felnövekedése, felnőtté válása!

Különleges megfogalmazásban olvasunk a gyermekről, mint Isten áldásáról a 127 Zsoltár 3,4,5 verseiben: ’’Ímé, az Úrnak öröksége: a fiak; az anyaméh gyümölcse jutalom. Mint a nyilak a hősnek kezében, olyanok a serdülő fiak. Boldog ember, aki ilyenekkel tölti meg tegzét.’’

Sajnálatos módon, a demográfiai mutatók negatívak Romániában, és az Eurostat adatai szerint a gyermekek 30%-a házasságon kívül születik országunkban.

’’Öt házasságra egy válás jutott Romániában a 2013-ban készült statisztika alapján. Az országban egy házasság átlagosan 13,6 évig tart, a legfőbb válóokok egyike a hűtlenség, amely a házasság első tíz évében tetőzik.’’ – írja Bogdán Tibor újságíró.

Európai szinten 1965-től errefelé a házasságkötések száma 50%-al csökkent a 28 tagállamban.

Elszomorítóak ezek a statisztikai adatok, de világviszonylatban sem jobb a helyzet. Milyen lesz a fiatal generáció jövője, ha nem történik valami változás?

Hogy társadalmunk egészségesen működhessen, szükséges a család megerősítése. Mindent meg kell tennünk azért, hogy köttessenek szereteten – hűségen alapuló házasságok, szülessenek kívánt gyermekek, akik szüleik pozitív példáját látva, istenfélelemben felnőve,  a társadalom hasznos  polgárai legyenek.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here