Acasă maghiară Család: apa/férfi, anya/nő és gyermekek

Család: apa/férfi, anya/nő és gyermekek

304
0
DISTRIBUIȚI

A cikket írta Tőtős Erzsébet

„Hogy mi a család? Nem tudom, de azt remélem, hogy nekem jó családom lesz.” -így fogalmazott egy iskolás gyerek akit arra kértek a kutatók, hogy határozza meg a család fogalmát. A nagy könyvekben számos meghatározás található, azonban egy dolog biztos, hogy magánéletünk sikerességét boldog, kiegyensúlyozott családi lét alapozza meg.

A család egy férfi és egy nő házassága, amelyben a felek kölcsönösen kiegészítik egymást, társadalom természetes és alapvető egységét képezve, melyben a férfi és a nő együttműködik. Azonban, ha egyszerűen próbáljuk megfogalmazi azt, hogy mi is a család, akkor azt mondhatnánk, hogy a család anya, apa és gyerekek, valamint a nagyszülők. A család életünk legmeghatározóbb közössége, melyben kialakul az egyéniségünk, személyazonosságunk, önmagunkhoz és a világhoz való viszonyunk.

Ahhoz tehát, hogy egy család létrejöhessen, mindenképp szükség van egy férfire és egy nőre, akik Isten kegyelme által egymással és egymásért élnek, mondhatni egységre lettek teremtve. A férfi és a nő házassága Isten rendelése, azzal a céllal teremtette meg őket, hogy szaporodjanak és sokasodjanak. Ezáltal a család legfontosabb feladatának a gyermekvállalást és -nevelést tekinthetjük. A szülők feladata az értékek közvetítése a gyermekek felé. Olyan mintát mutatnak, melyekkel hozzájárulnak a gyermek saját identitástudatának kialakításához és segítenek elsajátítani a nemi szerepeket. A gyerekek a családban tanulják meg azokat a szerepeket, amelyek alkalmassá teszik őket a társadalomba való beilleszkedéshez.

Ahogyan a férfi az apaságra, úgy a nő az anyaságra lett teremtve, hiszen ő az aki gyereket szül. Elmondható, hogy a gyerek nevelés és támogatás nem ugyanolyan az apától és az anyától. A nők érzékenyebbek, érzelmesebbek, míg a férfi sokkal racionálisabb, azonban mindkettőnek megvannak a sajátosságai, így tudjék egymást kiegészíteni. A férfias szerepek technikai jellegű feladatok, a végrehajtó és ítélkező, döntő funkciók betöltését jelentik, míg a nőies szerepek a támogató, összhangteremtő, feszültségoldó feladatok ellátásában nyilvánulnak meg. Pontosan ezért a gyermeknevelésre a legalkalmasabb kapcsolat egy férfi és egy nő házasságán alapul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here